STOCKHOLM

1 helkväll / 36 finalister
12 pristagare / 600 gäster
Sveriges största handelsgala

21 maj 2018 Stockholm Waterfront
http://www.retailawards.se/wp-content/uploads/2018/05/Clas-Ohlson.jpg
Årets hållbara butik/butikskedja 2018

Clas Ohlson

100-årsjubilerande Clas Ohlson är Årets hållbara butikskedja. ”Shit, vad gott”, säger Martin Persson, chef för hållbart kunderbjudande när han tar emot priset tillsammans med Jenny Vapola, HR-partner på Clas Ohlson.

Förra året fick Clas Ohlson nöja sig med att vara i final. Men i årets upplaga av Retail Award kammade de hem priset för Årets hållbara butikskedja.

– Vi är oerhört stolta och glada och arbetar hårt för att utveckla ännu mer hållbara produkter och tjänster, säger Martin Persson.

Han berättar om helt nya satsningen ”Hyr hos Clas”, som innebär att kunderna snart kan hyra allt från en borrmaskin till en grästrimmer eller lövblåsare i sin butik. Och även låna ut maskinerna vidare till andra kunder, genom en digital delningsfunktion.

– En borrmaskin används i genomsnitt 20 minuter under sin livstid. Det känns väldigt onödigt att alla ska äga sin egen, säger Martin Persson.

Vilket är ert bästa tips för andra företag som vill bli mer hållbara?

– Våga vara innovativa, våga chansa. Kunderna är jätteintresserade av hållbarhet och nya, hållbara lösningar, säger Martin Persson.

Clas Ohlson firar 100 år i år. Hur ska ni fira det?

– Med en enorm fest i Insjön i sommar, i ett och ett halvt dygn tillsammans med alla våra medarbetare från hela Sverige, säger Jenny Vapola.


Årets hållbara butik/butikskedja 2018

Motivering

Med 100 år på nacken och en både mångårig och uthållig satsning på hållbarhet arbetar Clas Ohlson engagerat, fokuserat och målinriktat. Utöver att minska sin egen miljöpåverkan hjälper man kunderna till en mer hållbar livsstil genom att erbjuda mer hållbara produkter och tjänster. Kedjan satsar bland annat på reservdelar, service i egna verkstäder och uthyrning av verktyg samtidigt som försäljningen av mer hållbara produkter ökar i rask takt. Clas Ohlson presenterade under året också sin första integrerade års- och hållbarhetsredovisning.


Årets hållbara butik/butikskedja 2018

Jury

Agneta Renmark (ordförande), Market/Hakon Media
Maria Sandow, Svensk Handel
Pia Elster, Asendia
Ylva Skoogh, Integrate Strateg
Ingrid Stigzelius , Handelshögskolan Stockholm
Sponsor


http://www.retailawards.se/wp-content/uploads/2018/04/1_Asendia-Logo_Full-colour.jpg
Asendia Logo_Full colour